pátek 30. srpna 2013

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Dnes bych rád napsal pár řádků k této nové a hezké hře, která oficiálně vyšla 27.8.2013. Jedná se o nové MMORPG ze světa Final Fantasy. A jelikož tato sága se stala již téměř legendární tak si o ní pojďme něco povědět.

Jedná se o MMORPG z produkce Square Enix, která obnovuje původní hru Final Fantasy XIV z roku 2010 a ta byla podle mnohých ohlasů hrozná. Původní hra byla špatně navržená, zabugovaná, lagující a trvalo celou věčnost, než jste byli schopni promluvit s NPC. Hra byla nudná a mnoho hráčů bylo velice zklamáno při hraní této hry. A tak díky jejím neúspěchu padlo rozhodnutí, hru předělat tak aby se hráčům líbila. Většina lidí byla velice cynická. Ovšem mýlili se. Produkční tým se celý změnil a hru začali dělat lidi kteří již nějaké ty zkušenosti s MMORPG měli. A pod vedením pána jménem Naoki Yoshida začali od začátku. Změnili komplet serverovou architekturu. Postavili hru na novém enginu, předělali systém povolání, lokace zcela předělali, pořád je to stejný svět, ale v novém hávu. A hra je konečně cítit jako pravé MMORPG. Jelikož Naoki Yoshida, je veliký fanda her toho žánru, a většinu z nich hrál, dokázal udělat jakýsi zdravý mix všech MMORPG co byli do té doby vydané. A navíc se zaměřili na to, aby hra byla hratelná napříč platformami. A tak můžete hrát jak z PC, tak z PS3, a to i tak, že jeden den hrajete doma u PC a druhý den si chcete zahrát u televize a tak zapnete PS3 a pokračujete na PS3. A již už  také uveřejnil plány, že se pokusí udělat co bude v jeho silách abychom si tuto hru mohli zahrát i na XBOX360 a XBOX ONE. 

Nové Final Fantasy XIV: A Realm Reborn dokáže zaujmout hned od začátku. A to ohromnými možnostmi při vytváření postavy. Kde od rasy, výšky, barvy očí, velikosti obočí se dá opravdu nastavit všechno možné. A když budete dokončovat tvorbu postavy, budete si vybírat datum narození, víru a nakonec to nejdůležitější a to je povolání. Je tu na výběr z osmi povolání rozdělených do dvou skupin. První skupinou je skupina válečníků (Gladiator, Pugilist, Marauder, Lancer, Archer). Druhou skupinou jsou magická povolání (Conjurer, Thaumaturge, Arcanist). A aby to bylo jednodušší, tak po dosažení patnácté úrovně, si můžete vybrat další povolání, všechna z výše jmenovaných a navíc k tomu můžete přidat povolání řemeslné (Carpenter, Blacksmith, Armorer, Goldsmith, Leatherworker, Weaver, Alchemist, Culinarian) a povolání sběratelské (Miner, Botanist, Fisher).

Základní příběh vás protáhne začáteční fází hry. Ukáže vám kompletní svět a protáhne vás dungeony. Hra je koncipovaná tak, že klade důraz na jednotlivé možnosti hry, které jsou rozloženy do celého příběhu. Úkoly během celého příběhu jsou velice různorodé, a tak budete zabíjet monstra, osvobozovat spojence, doprovázet spolubojovníky, sbírat, krmit, krotit a mnoho dalšího. Budete procházet dungeony, bojovat proti nepřátelům, dobývat pevnosti i válčit mezi sebou a ještě mnohem více.

Rozhraní hry může na první pohled vypadat dosti zmatečně, ale vývojáři geniálně vymysleli jak vás s ním seznámit. A to tak, že vám vše nezpřístupní hned, ale musíte splnit úkoly, které vás donutí jednotlivé části rozhraní používat a naučí vás kde co je. Tím vás seznámí s hrou a zároveň vám postupně rozhraní zpřístupní.

Když tedy hru zhodnotím jako celek po stránce hratelnosti i provedení (krásná grafika, šikovné instancování). Musím dát velké plus a rozhodně ji mohu doporučit.

Za mě tedy 92/100

Nakonec si dáme hromadu obrázků ze hry.
Vzhled spouštěcího klienta.





















Žádné komentáře: